Meneba haalt het beste uit graan

Taunus Spelt, zo lekker kan gezond zijn!

Taunus spelt bestaat uit speltbloem, waaraan zaden en pitten zijn toegevoegd. Het brood dat hiervan wordt gebakken, wordt niet snel kruimelig of droog. Taunus Spelt geeft een luchtig brood met een warme, lichtbruine kleur op de korst. 

Voor de vakman

In Taunus Spelt is al het goede van spelt bewaard gebleven. Door de toevoeging van tarwegluten is het deeg bovendien probleemloos te verwerken. Waar spelt normaal gesproken, een kritisch deegverwerkingsgedrag heeft, kent Taunus Spelt goede verwerkingseigenschappen. U kunt veel water kwijt op het deeg, wat zorgt voor een probleemloze verwerking en een mals eindproduct. Taunus Spelt heeft een warme, lichtbruine korst. Het mooist decoreert u deze met een speltproduct en de adviesdosering is 100%. 

Voor de fijnproever

Speltbrood heeft van nature een licht zoetige smaak. Door de toevoeging van zonnebloempitten en lijnzaad wordt het ook nog eens een heel gezond brood. Deze zaden en pitten zitten namelijk boordevol (cholesterolverlagende) onverzadigde vetzuren. In combinatie met spelt geven ze ieder brood dat is gebakken van Taunus Spelt een subtiele smaak. 

Speltbrood is nooit glutenvrij. Wel wordt speltbrood door sommige mensen met prikkelbare darmen beter verdragen dan broodsoorten die zijn gemaakt van tarwe. Het is nog onduidelijk waaraan dit precies ligt. Wetenschappelijk bewijs dat spelt lichter verteerbaar zou zijn dan tarwe ontbreekt. Je kunt ook voor meergranen speltbrood kiezen omdat het gewoon heel lekker is!

Spelt

Spelt is een heel oude graansoort. Waarschijnlijk is het voortgekomen uit spontane kruisingen tussen de voorloper van onze huidige tarwe (Emmer) met een wilde grassoort. Spelt en tarwe zijn beide afkomstig uit dezelfde tarwefamilie. Je zou ze neef en nicht kunnen noemen. De voedingswaarde van deze graansoorten verschilt dan ook nauwelijks. Omdat spelt in vergelijking met tarwe minder opbrengt per akker, zijn steeds meer telers liever tarwe gaan verbouwen. Bovendien is spelt bewerkelijker om te oogsten, omdat speltkorrels vakkundig gepeld moeten worden voordat ze kunnen worden vermalen tot meel. Tegenwoordig is de interesse in spelt echter weer sterk toegenomen en is speltbrood niet meer weg te denken uit het assortiment van de bakker.


Recepten

Taunus Spelt is geschikt als basis van het gehele broodassortiment. U bakt er grootbrood, maar ook zachte bolletjes en krokante puntjes van. Gevuld of ongevuld al dan niet op de vloer van de oven gebakken. De meergranensoorten van Meneba zijn zodanig samengesteld, dat hiervan naast broodproducten ook een assortiment banketproducten kan worden gebakken. Denk aan speltkoekjes, speltcake of speltgangmakers. 

Klik op één van de onderstaande buttons voor recepten van Taunus Spelt, de grootbroodrecepten zijn vrij van lactose.

Recept busbrood

Recept vloerbrood

Recept voorgebakken brood op basis van speltdesem

Recept voorgebakken brood

Recept gevuld grootbrood

Recept zacht kleinbrood

Recept krokant kleinbrood

Recept gevuld kleinbrood

Recept stokbrood

Recepten Spelt banket

Meer weten?

Neem contact op met Meneba

010 - 423 89 11

Neem contact op

Meneba in beeld