Meneba Dossche Mills Meneba Taelman

Heel de klas bakt!

Kinderen meer leren over het bakkersvak. Daar gaat het om in de nieuwe campagne Heel de klas bakt. De bakker nodigt schoolklassen uit in de bakkerij, kinderen maken kennis met het bakkersvak en ouders herontdekken de ambachtelijke bakker.

Heel de klas bakt is een vervolg op de Sinterklaas-campagne die Bakeplus samen met partners Dobla Royal Steensma, Koekjesbakkerij Veldt en FrieslandCampina in ruim 12 jaar succesvol hebben gevoerd. Maar door deze vorm van campagne komen er bij de deelnemende bakkers geen nieuwe klanten in de winkel. Wil de bakker nieuwe klanten trekken, dan moet het roer om. Heel de klas bakt, is die koerswijziging.

In de nieuwe samenwerking van dit project is de boodschap kinderen en hun ouders de bakker weer meer te laten waarderen. Via educatie. Naast waardering en binding, is de activiteit ook gericht op nieuwe klanten. Dit is noodzakelijk. Cijfers wijzen uit dat de omzet van speciaalzaken tussen 2005 en 2015 met bijna twee miljard is gedaald tot 7,4 miljard euro. En als er niets verandert, zitten we in 2025 op 6,5 miljard.

 

Educatief

Heel de klas bakt is een educatieve campagne waarbij de bakker eerst de basisschool benadert met de vraag of de school wil meewerken. Bakeplus en haar partners trainen de bakker in hoe de school op de juiste manier uit te nodigen. Dit is één van de onderdelen van de campagne. Die training vindt plaats bij één van de partners: door de spreiding over het hele land, is er voor iedere deelnemende bakker een trainingsplek in de buurt.

Toont de school zich bereidwillig en is een geschikte klas; (groep 4, 5 of 6 is het meest ideaal qua leeftijd)  – en datum gevonden, dan kan de groep zich op het bakkersbezoek voorbereiden. De bakker komt op school een spreekbeurt geven over brood, banket en vertelt wat ze in de bakkerij gaan doen: broodjes bakken en/ of een taart maken. Ook geeft hij de kinderen een uitnodigingskaart mee, voor thuis. In de les of thuis kunnen de leerlingen zich vast voorbereiden.  Wil de basisschool het thema meer uitlichten in de klas dan kan men meer informatie vinden op de site www.broodaandebasis.nl een onderdeel van brood.net.

 

Bakworkshop

De volgende stap is het bezoek van de klas aan de bakker. Sommige bakkers geven wel vaker bakworkshops of kinderfeestjes in de bakkerij. Wie dat nooit doet, kan door de werkgroep getraind worden. Een goede voorbereiding is het halve werk.  Een voorbeeld bakworkshop is samengesteld en kan de leidraad zijn voor een succesvolle workshop. Geef de leerlingen één van de gemaakte producten direct mee naar huis en bewaar het andere – bij voorkeur het taartje- en geef daarvoor het Afhaalticket mee: een VIP-kaart. Daarmee kunnen ze samen met hun ouders het zelfgemaakte taartje afhalen.

 

Terugkommoment

Wanneer de leerling met de ouder(s) op de eerste zaterdag na de workshop zijn taartje komt halen  heb je nieuwe klanten in je winkel. Dat moment moet optimaal worden benut! Daarom ontwikkelden de partners een waardebonnenboekje, waarbij de ouders tegen inlevering van de bon iets extra’s krijgen bij een gekocht product: gratis. De kinderen krijgen een bakdiploma met trots uitgereikt door de bakker. Daarnaast worden hiervoor een aantal tips aangereikt.

 

Selectie

De komende tijd worden een gericht aantal  bakkers benaderd door Bakeplus en de partners. Met hen wordt het eerste Heel de klas bakt-traject doorlopen. We zien dit als een grote pilot. De deelname is gratis, inclusief al het les- en promotiemateriaal, van handleiding voor de bakker tot een leerplan en van de presentatie in de klas tot de posters en bakdiploma’s. Bakkers die buiten deze selectie vallen, kunnen zelf te rade gaan bij één van de zeven partijen voor ondersteuning. We hopen Heel de klas bakt op de agenda van iedere bakker te krijgen. Het zou ideaal zou zijn wanneer bakkers ieder voor- en najaar zo’n soort project organiseren.  Zo leren kinderen het bakkersvak kennen, herwaarderen ouders hun eigen bakker en levert dat nieuwe klanten op.

Aanmelden kan alleen via de onze accountmanagers en baktechnische adviseurs. Het is een try out met een maximum aantal deelnemende bedrijven van 150.

 Meer weten?

Neem contact op

Meneba in beeld